Ügyelet beosztás

Az Ügyelet készítő modul alapvetően két részből áll: egy ápolói, illetve egy orvosi ügyelet készítőből. Ezek egymással párhuzamosan alkalmazhatók. Mindkettő kialakításánál törekedtünk az egyszerű és gyors használhatóságra, valamint a hatékony generálásra.

Orvosi ügyelet elkészítésekor ki kell választanunk az ügyeletet vállaló pozíciók körét, valamint megadni, hogy az adott pozícióból mennyi orvosnak kell jelen lennie az adott ügyeleti soron. Ezután lehetőségünk van kiválasztani, hogy az orvosok korábban rögzített kéréseit, miszerint ki, mikor szeretne, illetve nem szeretne ügyeletet vállalni, a rendszer figyelembe vegye e, vagy sem. A ’gazdasági szempontok figyelembevétele’ kiválasztása csak akkor érvényesül, ha az orvosok adataiba felvittük az óradíjakat, illetve az egyes pótlékdíjakat. Ezen költségek figyelembevételével a rendszer egy költségoptimalizált beosztást is képes készíteni.

Fontos megjegyezni, hogy a rendszer mindig csak ügyeleti tervet készít, melyet elfogadhatunk, módosíthatunk, vagy el is vethetünk. Igény esetén akár több ügyeleti terv is készíthető ugyanarra az időintervallumra. A lehetőségek mindezekre adottak.

Tetszőlegesen bármennyi ügyeleti sor kialakítható, a rendszer különbséget tesz a benti és a telefonos/szuperes ügyelet között. Lokális ügyelet esetén a rendszer automatikusan pihenőnapot oszt másnapra az ügyeletes orvosnak.

A felvitt ügyeleti beosztásokból könnyedén különféle statisztikák nyerhetők ki, mellyel ellenőrizhető, hogy az ügyeleti terhelés azonos elosztású e.

Ápolói ügyelet beosztás

Az ápolói ügyelet beosztás elkészítésekor ki kell választanunk azokat az ügyeleti sorokat, amikbe az ápolókat be szeretnénk osztani. Az ápolók adataiban korábban beállítottuk a munkaidővel kapcsolatos paramétereket, miszerint az ápoló munkaidőkeretes, vagy sem, mettől meddig dolgozik, valamint további munkaügyi adatokat. Ezeket az adatokat a rendszer feldolgozza és ezek alapján meghatározza a helyes beosztást. Az ápolóknak lehetőségük van előre rögzíteni, hogy mikor szeretnének, illetve nem szeretnének ügyeletet vállalni. Amennyiben bepipáljuk, hogy a rendszer ezt vegye figyelembe, akkor olyan ügyelet elkészítésére törekszik, hogy az minden igényt kielégítsen. Lehetőségünk van teljesen - akár napi szinten - változó beosztási, illetve ügyeleti rendszer kialakítására is. Megadható például, hogy minden hétfőn délelőtt csak három ápolóra van szükségünk, míg csütörtök délután mindig öt főre van szükség bármilyen helyi, speciális esemény folytán. A rendszerben ezek rugalmasan kialakíthatók, módosíthatók. 

Fontos megjegyezni, hogy a rendszer mindig csak ügyeleti tervet készít, melyet elfogadhatunk, módosíthatunk, vagy el is vethetünk. Igény esetén akár több ügyeleti terv is készíthető ugyanarra az időintervallumra. Az elsődleges szempont az, hogy mind az intézet, mind pedig a dolgozók számára a legoptimálisabb beosztás születhessen.   

Beosztás ütközés figyelés

Beosztás rögzítése előtt a rendszer megvizsgálja, hogy az adott személy, akinek beosztást szeretnénk rögzíteni, rendelkezik e más tevékenységgel másik helyen. Így nem fordulhat elő egy adott napon, hogy valakinek, akinek előadást kell tartania, esetleg műtétet végezne, beosztjuk ambulanciára, vagy osztályra. A konfliktus figyelő rendszer szigora is konfigurálható, így beállítható, hogy csupán figyelmeztessen az ütközés tényére, de ettől még engedélyezze a beosztás felvitelét. A konfliktus figyelés nem csak a modulok között, hanem modulon belül is ellenőriz. Tehát két osztály, vagy két ambulancia között is figyeli az esetleges konfliktus kialakulását.

Ügyelet piac funkció

A már korábban elkészült ügyeleti beosztást a felhasználók felkínálhatják cserére. Ez esetben az adott ügyeleti soron lévő összes orvos e-mail értesítést kap a felkínált ügyeletről. A kapott e-mailben, vagy a rendszerbe belépve lehetőség van átvállalni a felkínált ügyeletet. 

Lehetőséget biztosítunk közvetlen cserére is, ilyenkor két felhasználó megegyezik egymás közt a cseréről. Ebben az esetben beállítható, hogy a felettes személy e-mail értesítést kapjon a csere lehetőségről. Az e-mailben ezt elfogadhatja (ilyenkor megtörténik a csere), vagy el is utasíthatja a vezető.   Elutasítás esetén a csere nem történik meg.

Ügyelet statisztika

A felvitt ügyeleti beosztásokból könnyedén különféle statisztikák nyerhetők ki, mellyel ellenőrizhető, hogy az ügyeleti terhelés azonos elosztású e. Ügyeleti soronként kimutatható a havi ügyeleti átlag és az attól való egyéni eltérés.

A rendszer egyedi statisztikák készítését is támogatja.

Ügyeleti terv készítés

A beosztási terv készítő algoritmus segítségével könnyedén létrehozhatja beosztását, változás esetén gyorsan tud reagálni az esetleges átcsoportosításokra, újratervezésekre. A beosztás készítő algoritmusunkat mindig az adott klinika igényeihez igazítjuk.